Racereport Göteborgsvarvets seedningslopp 10 km 2016-03-20


Då var äntligen den “riktiga” premiären avklarat och vilken dag det blev.
Jag ska villigt erkänna att jag hade ångest inför detta lopp och speciellt sträckan. Mitt gamla personbästa på 10 km bana är från 2011-2012 tror jag och detsamma gäller landsväg. Sen dess har jag inte sprungit några millopp. Detta beror på flera saker, men framför allt är det för att jag sprungit mycket trail, ultra och annat de senaste åren samt att jag tycker det är jobbigt att springa snabbt. Den där känslan att hela tiden ligga på gränsen är lite hatkärlek för mig och hatet har vunnit de senaste åren tyvärr. Men som jag nämnde i senaste inlägget hade jag inget val i och med mina miserabla resultat de senaste åren i Göteborgsvarvet samt avsaknaden av andra lopp som kvalificeras som seedningslopp.
Solen gassade på alla nere i områden runt frihamnen och man märkte att humöret var på topp hos de flesta. Hämtade ut nummerlapp, tjötade lite med familjen som alla var med för att heja innan jag stack iväg för att värma upp och tumma blåsan som sig bör innan man ställer sig i startfållan. I slutet av uppvärmningen träffade jag på Richard Bäckström som har hittat en form utan dess like (kom in på 32:30 och en 3:e plats) och lite annat löparfolk.
Ställde mig hyfsat långt fram i första startgruppen för att få en bra start. Speakern räknade ner 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-kör. Som vanligt när när det är kosläpp rusar alla iväg som om de hade eld i baken och jag var inte sämre jag. Tyvärr glömde jag sätta på autolap på klockan men sneglade på den titt som tätt och första 2 km tror jag att farten låg närmare 3:10 min/km men ganska snabbt kom jag in i ett tempo runt 3:20 min/km som kändes behagligt (vet i fan). Hamnade i en grupp av 3-4 st. när vi sprang ut ur själva startområden och ut mot SVT-huset. Plötsligt började en av löparnas klocka pipa konstant och det var extremt enerverande (han måste ha haft den inställd på önskat fart och att den skulle pipa om han inte höll sig till sin plan, och det kan jag lätt säga att han inte gjorde pga. av allt pipande). Tur nog hängde jag av han efter 3 km och resan gick tillbaka mot startområdet igen. Det flöt fortfarande på ganska bra och fick med mig en mycket trevlig löpare från Falkenberg Allstar. Vid varvning var vi precis bredvid varande.
Sida vid sida vid varvningen.

Efter 5 km.
Ut på andra varvet tog det knappt 1 km innan vi var i kapp 2 andra löpare och de försökte hänga på men fick släppa. Efter vändningen vid SVT-huset gjorde jag ett litet ryck och fick en lucka som ingen bakom lyckades täppa igen. 8 km skylten närmade sig och farten låg fortfarande runt 3:20 och det är för mig väldigt snabbt. Tänkte att har det hållit så här länge så ska det väl hålla hela vägen så jag körde på. Efter att ha passerat 9 km och vände upp igen mot startområdet var det fullt ös. Ingen tid att titta på klockan eller le utan bara att kötta hela vägen in. Tror jag orkade med en spurt sista rakan in mot mål (det kändes så i alla fall) och stannade klockan som visade 33:13 som senare ändrades i resultatlistan till 33:12 vilket ger en snitthastighet på 3:19 min/km på 10 km, typ raketfart.
Trött efter målgång.

Resultatet.

Nöjd och glad efteråt.
Nu blir det till att maila Göteborgsvarvet för en bra seedning. Sen får jag inte glömma att tacka min familj som är underbara. De följer med mig och hejar som bara den och det betyder så mycket. Idag fick de även förstärkning av mina föräldrar som också kom ner och hejade på.

Inga kommentarer

Använder Blogger.